torsdag 28 juni 2012

Smultron!

De riktigt stora delikatesserna är dyra: anklever, ostron, tryffel... Exklusiviteten bidrar väl till smakupplevelsen på något sätt. Smultron är kanske också dyrt men till skillnad från de andra är det inte så svårt att hitta och plocka själv. Och frågan är om inte smultron är det allra godaste som finns.

Här är det inte läge för några recept egentligen. Har man smultron ska man äta dem helt enkelt. Koka sylt på smultron lär gå men är krångligt, och att lägga dem på en gräddtårta ser jag enbart som slöseri. Trä dem på ett strå eller ät dem med lite socker och mjölk.


Har man väldigt mycket smultron kan man kanske tänka sig att göra lite likör i alla fall för att få återuppleva doften till jul. Ett gammalt recept från Allt om mat:

1 1/2 liter smultron
75 cl konjak
1-2 dl florsocker

Rensa bären och lägg i en burk, häll på konjaken, sätt på lock och låt stå 10 dagar.
Sila av och blanda spriten med sockret, slå på flaska och förvara svalt och mörkt. Likören ska gärna stå ett par år men här är en varning på sin plats: vi sparade smultronlikör i över fem år och när vi tog fram den var all smultronarom borta! Det smakade bara tråkigt sprit! Vi hade smuttat på den tidigare och då var smultronsmaken där men tydligen var den inte så livskraftig som vi hade trott.

Jag erkänner att jag aldrig gjort full sats av det här receptet. En och en halv liter smultron!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar