fredag 1 juni 2012

Fransk chokladtårta för alla åldrar

Vuxen i smaken säger en del om den här tårtan för att den inte är så söt. Det störde i alla fall inte alla fyraåringarna som var här på barnkalas förra veckan. Av fyra olika tårtor var den här tveklöst populärast! Det är ett gammalt DN-recept som håller i alla väder. Till påsk t.ex. med små mandelägg och kycklingar på.

150 g smör
2 dl socker
200 g mörk choklad (man kan faktiskt ha ljus också)
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad.
Rör smör och socker. Rör i en äggula i taget och rör mellan varje. Häll i chokladen och rör ihop. Tillsätt vetemjölet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll i smord och bröad form och grädda ca 30-35 minuter. Känn med sticka. Den ska inte vara helt torr utan lite kladdig i mitten.

Glasera när tårtan har kallnat:

Eventuellt lite aprikosmarmelad
100 g mörk choklad
1-2 msk smör


Om man vill brer man ett tunt lager aprikosmarmelad på tårtan innan man glaserar den. Jag brukar glömma det för det mesta vilket gläder en del medan andra tycker att det blir en friskare smak med marmeladen. Smält ihop choklad och smör och glasera. Dekorera med vad du vill innan glasyren stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar