söndag 17 juni 2012

Röding + messmör

Röding är en av de absolut godaste fiskarna som finns. Och med messmör i såsen blir det en festmåltid! Måste tyvärr påpeka att receptet inte är mitt utan att det är MM (Mimmis man) som står för denna delikatess. Som de flesta av recepten här på bloggen är det lagom för två personer:

En rödingfilé, drygt 200 g
en halv gul lök
1/2 - 1 dl vitt vin
salt, citronpeppar, persillade
lite smör
1 msk mjöl
2 dl vispgrädde
en halv fiskbuljongtärning
2 - 3 msk messmör
dill, gräslök, persilja, färsk eller torkad

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Hacka löken och lägg i. Dela filén i två och lägg ovanpå. Häll på vinet. Krydda med salt, citronpeppar och persillade. Täck formen med folie. Ställ in i ugnen ca 10 minuter. Kolla om den ser klar ut. Ta ut den och håll den varm.

Medan fisken är i ugnen, börja med såsen: Fräs 1 msk smör och en msk mjöl i en kastrull. Häll på grädden och buljongtärningen. Koka ihop lite, salta och peppra.

När fisken är klar, häll vätskan från fisken i såsen. Vispa i messmör, dill, persilja och gräslök och om du vill lite persillade. Smaka av om det behövs mer salt och/eller messmör. Låt det hela småputtra några minuter. Häll såsen över fisken.

Servera med kokt eller pressad potatis eller potatismos.
I glaset är det gewürztraminer men egentligen tycker jag riesling passar bättre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar