tisdag 29 maj 2012

Tryffelpasta

Tryffel är så sjukt gott! Ja, det är dyrt men det går inte åt så mycket och det funkar jättebra att frysa in. Lägg den i en burk med hushållspapper eller ris som suger upp fukten. Riset kan man också använda sen, det har tagit smak av tryffeln. Men tryffel som varit fryst ska absolut inte tinas innan den används! Jag har hört om okunnigt restaurangfolk som köpt en massa fryst tryffel och sen klagat över att det var fel på den. De hade tinat den och då blir det bara slafsigt och äckligt.

Färsk tryffel hackar man, fryst tryffel river man.  Om man ska göra jättemycket tryffelsmör ska det gå att tina den lite lite och sen köra i matberedare med smöret. Men jag har inte provat det själv.

En av mitt livs bästa måltider åt jag på en extremt otrevlig vägkrog i Italien. Vi fick vänta i evigheter på att få menyn, på att få beställa, på vinet, på maten... vi kände oss mobbade. Men när tryffelpastan kom på bordet var allt förlåtet.  Så gudomligt gott! Inte svårt att göra nästan lika bra själv.

Tryffelpasta, två personer:
Fräs lite hackad  vitlök och eventuellt lite hackad gul lök i smör. Tillsätt en dl vispgrädde, en dl vitt vin, en halv hönsbuljongtärning, ett lagerblad, lite flingsalt och lite svartpeppar. Koka ihop tills det tjocknar. Koka spagetti under tiden. När pastan är klar och såsen är tjock, stäng av spisen och rör i riven tryffel i såsen efter smak. Blanda pasta och sås före serveringen och riv på mera tryffel vid bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar