torsdag 24 maj 2012

Rabarberpaj

Den som tyckte rabarberkräm var för simpelt kan prova på Rosendals rabarberpaj istället. Den är bara precis som en paj ska vara.
Pajdeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk vatten
2 msk vispgrädde
Blanda allt och arbeta ihop. Låt stå kallt ett tag.
Kavla ut ca 2/3 av degen och klä en pajform med den. Nagga botten och grädda i 200 grader ca 5 minuter

Fyllning:
400 g rabarber
100 g mandelmassa
1 citron
50 smör
2 ägg
1 äggula
1 dl socker
Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Riv mandelmassa och citronskal. Pressa citronen.
Smält smöret i en kastrull. Vispa äggen, gulan och sockret och häll det i smöret. Sjud några minuter. Ta kastrullen från plattan och blanda i mandelmassa och citron. Rör ihop.
Lägg rabarbern i pajskalet och fyllningen ovanpå.
Gör remsor av resten av degen och gör ett galler över pajen. Grädda i ca 180 grader 15-25 minuter, kolla då och då om den fått lite färg

Till pajen serverar du världens godaste och enklaste vaniljsås:

Vispa 3 dl grädde
Rör ihop 3 äggulor med 2 msk florsocker och 1 1/2 msk vaniljsocker. Blanda ner grädden. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar