tisdag 17 juli 2012

Jordgubbar. Självplock med mera

Av olika skäl blev det inget bloggat på ett par veckor. Jordgubbar är ju inte längre högaktuellt men de har varit rätt dominerande hemma hos oss i sommar. DN meddelade som vanligt att det är slut på självplockandet nu, alla vill köpa sina gubbar plockade och klara. Och jag hoppas som vanligt att DN har fel. På Gotland är det i alla fall betydligt fler än vi som åker på självplock.

I år gick det snudd på överstyr. Så många och så fina jordgubbar har jag knappast sett i hela mitt liv. När vi plockat två kartonger (ca 10 kilo) kunde vi inte sluta utan hämtade en till. Det slutade på 16 kilo jordgubbar. Och det tog kanske en timme! Sen var det bara att rensa, sylta, safta, frysa in och äta, äta, äta...

Vi försökte variera oss när det var dags för efterrätt:
- Jordgubbar med citronmeliss. Snyggt men inte så märkvärdigt precis
- Jordgubbar med passionsfrukt. Inte lyckat.
- Jordgubbar med vaniljsocker. Nej!
- Jordgubbar med fläderblommor. Snyggt men de slokade rätt fort.
- Jordgubbar med limesocker. Ja! Bara att blanda rivet limeskal och strösocker (tack Anne för tipset). Ljuvligt gott!
- Jordgubbar med lime och basilika. Vinnare, väldigt otippat! Jag tyckte det lät lite krystat men prövade i alla fall. Blandade rivet skal och pressad saft från en lime med rätt mycket hackad basilika och en halv dl socker. Lät jordgubbarna (en liter) dra i det en stund. Det blev friskt och lite annorlunda. Lite vuxet.


En annan sanslöst god efterrätt i all sin enkelhet: Gute glass honung/saffran med rårörd jordgubbssylt:

Sylten är väldigt lätt att göra om man har en potatisstöt. Stöt bara bär och socker, ca en dl socker per liter bär, så att de går sönder ordentligt. Och rör om. Om bären har stått och väntat så låt dem rinna av innan om sylten ska frysas in. Den kan bli lite rinnig när den tinar.

Nu har vi ungefär 15 burkar vanlig jordgubbssylt, 5-6 burkar fryst rårörd sylt, två flaskor saft, en flaska fläder- och jordgubbssaft (mycket god) och väldigt många bilder på jordgubbar....

1 kommentar: