torsdag 25 oktober 2012

Mera matminnen. Anklever och mandeltårta

Mm och jag bestämde när barnen var små att de i vuxen ålder skulle få varsin vinflaska som var lika gamla som de själva. Vi köpte alltså in ett vin från 1976 och ett från 1978 som lades på lagring. Det dröjde lite tills vi hittade ett från 1980 och när det hände var det väldigt otippat. Jag spanade in en flaska Chateau d´Yquem 1980 på finlandsbåten! Jag trodde inte mina ögon.

Den blev liggande till sommaren 2011 och då fick den spela huvudrollen i en makalös middag. Om den har trean bloggat inspirerat och utförligt:
http://blogg.amelia.se/limpan/2011/07/31/31-ar-av-vantan-ar-over/

Det starkaste matminnet här är egentligen förrätten, ankleverterrinen, men det är nog för att det var till den man fick sin första droppe d´Yquem på tungan! En smakupplevelse som knappast låter sig beskrivas, så komplex och i total harmoni med anklevern. Hela middagen var makalös.

Mitt bidrag var efterrätten som var alldeles för krånglig för att passa mig egentligen. Jag är en lat matlagare, men den var faktiskt värd allt besvär. Tack Jan Hedh för ett superrecept!

Mandeltårta med tre färgers hallon:

En form med löstagbar kant
smör till formen
50 g mandelspån till formen och 50 g till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut mandelspånen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mandeln i ugnen ca 5 minuter tills den blir gyllenbrun.

Tårtbotten:
300 g mandelmassa
3 stora eller 4 små ägg
90 g smör
1 msk mörk rom (kan uteslutas)
3 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl

Sänk ugnsvärmen till 180. Riv mandelmassan på rivjärnets finaste sida. Blanda med äggen och vispa med elvisp ca 5 minuter.

Smält smöret och tillsätt det lite avsvalnat tillsammans med spriten. Sikta ner båda mjölsorterna och blanda.

Smörj formen med smör och strö mandelspån i bottnen och på sidorna. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. (Gör vaniljkrämen nedan under tiden). Pröva med sticka - den ska kännas torr.

Lossa kakan försiktigt och flytta över den på galler för att svalna. När den kallnat, ställ den i frysen ca 30 minuter.

Vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
2/3 dl socker
2 1/2 msk maizena
1 msk smör

Häll mjölken i en liten tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i mjölken. Lägg i stången också. Koka upp och ta bort kastrullen från värmen . Låt det stå och dra ca 15 minuter och ta upp stången.

Vispa äggulor, socker och maizena luftigt. Häll i mjölken i äggen under vispning. Fortsätt vispa tills blandningen är helt slät.

Häll tillbaka i kastrullen och värm under noggrann omrörning tills krämen precis kokat upp.

Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret, vispa tills krämen är helt slät.

Kyl krämen i kallt vattenbad. Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet.

Stryk på krämen på tårtbotten. Täck med valfria bär. Jan Hedh har blåbär. Jag hade tre sorters hallon: gula, röda och salmbär (blåhallon). Pudra över florsocker.

Med Chateau d´Yquem blev det osannolikt gott. Men det blir nog kanon även med något annat dessertvin.


Tårtbotten kan frysas och alltså göras långt i förväg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar