lördag 13 oktober 2012

Mera äpplen - en ljuvlig paj

Hiram, som jag nämnde i förra inlägget, hade sina egenheter. Hon satte inte alltid så bra namn på sina recept. Det här, som är den godaste äppelpajen jag har ätit (och jag har testat många), kallar hon Äppelpaj på annat vis. Från och med nu heter den Världens godaste äppelpaj. Världens snyggaste är den definitivt inte men vad gör det?



Pajdeg:
175 g smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 matskedar vatten

Kör smör, mjöl och salt i matberedare och tillsätt vattnet lite droppvis. Lägg degen kallt någon timme. Kavla ut den (enklast mellan plastfolie eller i en plastpåse) och klä en pajform med degen. Om det skulle bli deg över så går den utmärkt att frysa.

Sätt ugnen på 200 grader

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
3-4 äpplen

Rör ihop smör och socker. Vispa äggen och tillsätt dem långsamt medan du vispar. Riv äpplena (de behöver sällan skalas, bara om skalet är väldigt tjockt och segt) och rör i dem.

Häll fyllningen i formen och grädda ca 45 minuter. Fyllningen stelnar inte helt men den ska inte vara rinnig utan mer krämig.

Pudra över florsocker.



Den här pajen går väldigt bra att frysa så gör många om du orkar.

Servera med bästa vaniljsåsen. Vi upprepar den:

Vispa tre äggulor med två matskedar florsocker och en och en halv matsked vaniljsocker. Vispa tre dl grädde för sig och blanda allt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar