onsdag 3 oktober 2012

Äntligen äpplen!

Äntligen har äpplena mognat i vår trädgård. Det tog tid. Nu ska här bakas och frysas in. Äppelmos finns det nästan ingen marknad för längre i familjen så det blir mest kakor och pajer.

Hiram är min favorit bland kokboksförfattare. Hennes recept tröttnar jag aldrig på. Äppelkakor och äppelpajer kan man ju annars hitta hur många recept som helst på, och jag har provat många men jag kommer alltid tillbaka till Hiram. Här är Ulfsparreska äppelkakan som är så enkel att göra och som blir så härlig och lite annorlunda:

Ulfsparreska äppelkakan:
3-4 äpplen
1 ägg
1 1/2 dl socker
eventuellt en matsked hackad mandel
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tesked bakpulver
1 dl vatten
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär äpplena i klyftor eller skivor och lägg i botten av en form. Sockra lite på dem om de är väldigt syrliga.
Vispa ihop ägg och socker.
Rör i hackad mandel om du vill.
Blanda vetemjölet med bakpulvret.
Rör ihop mjölet med äggsmeten.
Bre det hela över äpplena. Det här är det enda som inte är lätt. Smeten är väldigt tjock men det gör inget om det blir lite klumpigt, det fixar sig i ugnen.
Koka upp vattnet och häll det över kakan när det kokar som bäst.
Grädda 25-30 minuter.
Pudra över lite florsocker när den är klar.



Kakan är god som den är men blir ännu bättre med världens bästa vaniljsås till:

Bästa vaniljsåsen:
3 äggulor
2 matskedar florsocker
1 1/2 matsked vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Vispa äggulorna med florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och blanda allt.

Kakan ska inte frysas. Den är god i ett par dagar men bäst när den är nygjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar