måndag 24 februari 2014

Carl Butler. Vitkålspuré

En gång i tiden kom det inte ut mer än några kokböcker om året i Sverige. De som skrev dem var i allmänhet inte programledare eller deckarförfattare utan hade oftast matlagning som yrke. En av dem hette Carl Butler och hans första kokbok kom ut 1974.

Den blev stilbildande. Fram till dess bestod kokböckerna mest av text men här fanns stora bilder på de färdiga rätterna. Dessutom var recepten uppställda i punktform och synnerligen pedagogiska. Här fanns inget bohemiskt "koka tills det är klart" eller "lite salt" utan här gällde exakt antal minuter och måttenheter ner till minsta kryddmått. Det blev helt enkelt omöjligt att misslyckas!

Jag plastade in mitt ex. Det var nog tur för det har använts regelbundet i alla dessa år...

I helgen hade vi bordeauxprovning med några vänner. Det var dags att dricka upp 90-talsflaskorna tyckte vi, och även om några av dem nog hade klarat några år till i vinkylen så blev det en härlig upplevelse. När vi hade sniffat, smakat och antecknat klart blev det dags att testa hur vinerna funkade till maten som var Butlers lammstek. Den tänker jag dock inte gå in på här även om den är ljuvlig utan nu går vi över till hans fantastiska vitkålspuré! 

Jag fattar inte att man kan göra något så gott av vitkål. En av gästerna var också mycket skeptisk men det slutade med att alla var lyriska och ville ha receptet.  Butler säger ärligt att han fått det av en vän som hittat det i Elle, men för mig är det Butlers vitkålspuré:

För fem-sex personer
Ett litet eller ett halvt stort vitkålshuvud
salt, peppar, muskot, lagerblad, timjan
50 g smör (på Butlers tid var det margarin som gällde, men så bokstavstrogna är vi inte)
50 g vetemjöl
1/2 liter gräddmjölk

1. Ta bort ytterbladen och skär vitkålen smått, koka i lättsaltat vatten med ett lagerblad och en tesked timjan tills den är helt mjuk.
2. Häll av vattnet och mixa kålen.
3. Gör en redning på smält smör och mjöl, späd med gräddmjölken
4. Blanda i vitkålen, krydda med salt, peppar och muskot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar