lördag 28 december 2013

Julig efterrätt. Pepparkaksglass med lingonsås

Det tyder ju på lite mental seghet att komma med ett julrecept precis när julen är avklarad. Men jag orkar inte vänta ända till nästa jul. Det här är så gott!

Pepparkaksglass har jag gjort förut. Den här gången använde jag ett recept från Allt om mat:

3 dl vispgrädde
3 dl röd mjölk
1,5  tesked mald kanel
0,5 tesked mald kryddnejlika
0,5 tesked mald kardemumma
1 matsked mörk sirap
3 äggulor
1 ägg
1 dl socker

Blanda grädde, mjölk, kryddor och sirap en kastrull. Värm, koka inte.
Vispa gulor, ägg och socker pösigt. Vispa ner det i mjölkblandningen och värm försiktigt. Vispa tills det tjocknar och den första kokbubblan syns (det tar lite tid). Låt kallna, gärna i kallt vattenbad.
Kör i glassmaskin och ställ övertäckt i frysen.

Lingonsåsen blev väldigt lyckad. Precis lagom brytning mellan sött, syrligt och med lite bett av vodkan:

Pressa rårörda lingon, ca 500 g, genom en sil. Blanda med saft från en citron och tillsätt försiktigt ren vodka. Smaka av så att ingen smak tar över helt.

Dekorera eventuellt med små pepparkakor eller pepparkakssmulor.

I glasen hade vi ett portvin från 1976 som legat och väntat på rätt tillfälle! Helt ljuvligt både till desserten och till ostarna som vi åt innan, stilton och grottlagrad cheddar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar