måndag 12 november 2012

Slånbärssaft

Av alla alkoholfria drycker finns ingen godare än slånbärssaft. Med sin komplexitet, söt och samtidigt kärv och frisk, funkar den lika bra som rödvin till maten. Men barn gillar den också, åtminstone gör SK (Stora Killen, mitt fyraåriga och hittills enda barnbarn) det. Den är en suverän törstsläckare. Så den går fort åt, det blir inte mycket saft av en massa bär.


Receptet finns i Svenska bärboken och är omöjligt att misslyckas med. Minst två liter slånbär bör man ha för att det ska vara meningsfullt. Om de plockas före den första frosten bör de ligga i frysen något dygn innan de används. Där kan de för övrigt ligga nästan hur länge som helst.

Lägg slånbären i en bunke som har lock. Koka upp vatten (ca en halv liter till två liter bär) och när det kokar, häll det över bären, det ska täcka precis. Lägg på locket.

Låt stå till nästa dag, sila då av vattnet och koka upp det igen och häll tillbaka det över bären. Om det inte täcker så ta lite mer vatten.

Upprepa det här ett par dagar, tre till fem dagar kanske. Det här är det enda som kan vara knepigt, jag glömmer lätt bort att upprepa ritualen om jag har ställt undan bunken. Men det gör inget om man glömmer någon dag.

Nu är det dags att sila av saften för sista gången. Då bör man köra den i silduk för att den inte ska bli så grumlig. Mät saften och koka upp den. Tillsätt ungefär 6,5 dl socker per liter avrunnen saft och koka upp igen. Skumma ordentligt. Om du ska ha konserveringsmedel i, rör ut ett kryddmått bensoat per liter saft i lite av saften och blanda i. Häll upp på varma rena flaskor och förslut dem.


Funkar också att blanda drinkar med. Den här gjorde jag på rom, slånbärssaft, vitt vin, sockerlag och mynta. Den blev väldigt god.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar